Külföldi diákok magyar egyetemeken- miért népszerű a hazai felsőoktatás?

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a külföldi diákok magyar egyetemeken egyre nagyobb számban fordulnak meg. Népszerű fordítóiroda is írt erről, melynek szakemberei általában nem csak a nyelvtudás, hanem egy-egy szakterület kapcsán is otthonosan mozognak.  A titok nem csak a felsőoktatás magas színvonalában rejlik, hanem a főváros kínálta számos lehetőségben, valamint a nyugati országoknál olcsóbb megélhetésben is. Az orvosképzés különösen kedvelt, de egyéb területeken is gyakran hirdetnek meg angolul szakokat. Érdekesség ugyanakkor, hogy a jogi egyetemeken meghirdetett jogi szakfordítás szak nem hozott nagy népszerűséget. Érthető, hiszen minden ország más és más jogrendszert alkalmaz, így csak a nemzetközi jog ad közös támpontot. A főiskolák és egyetemek mind több hallgatót szippantanak be, és közöttük a külföldről érkező diákok is megtalálhatóak. Lássuk, miért éri meg számukra a magyar felsőoktatásban részt venni!

Magas színvonalú oktatás

A magyar főiskolák és egyetemek között is változó színvonalon elérhető az oktatás, de a nagy névvel és múlttal  rendelkező intézményekben rendszerint megbízható minőségű tudásanyagot kaphatnak a hallgatók. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyakorlatban is használható, de egyúttal tetemes mennyiségű elméleti tudás nagy előnynek számít a munkaerő-piacon, és a külföldi elhelyezkedés is zökkenőmentes lehet az ilyen diploma birtokában. Ennek előnyeit a külföldről hazánkba érkező fiatalok is előszeretettel használják ki, ezért a külföldi diákok magyar egyetemeken is mind nagyobb számban megtalálhatóak.külföldi diákok magyar egyetemeken

Orvositól az angol nyelven indított szakokig

A hazai orvosképzés híresen magas színvonalú. Nem véletlen, hogy a nálunk végzett orvosok iránt külföldön is hatalmas kereslet mutatkozik- általában az itthon elérhető bérek sokszorosáért. A külföldiek is szívesen választják az orvosképzés előnyeit és ebben a szakma jelentette presztízsnek is fontos szerep jut. Persze nem mehetünk el amellett sem, hogy a felsőoktatási intézmények rendszeresen meghirdetnek szakokat angol nyelven, ami különösen vonzó a határainkon túlról érkezők számára.

Az orvosképzés kedveltsége egyébként a külföldi oktatással összefüggésben is népszerű. Vannak olyan országok, ahol az átlagosnál nehezebb bekerülni egy-egy területen a felsőoktatásba, így például Németországban nehezebb orvosi képzésre felvételt nyerni, mint nálunk. Svédország és Norvégia pedig egyenesen úgy van vele, hogy nem erőlteti ezt a területét az oktatásnak és inkább külföldi, nívós egyetemeken taníttatja hallgatóit.

A nem elhanyagolható anyagiak

A külföldi diákok magyar egyetemeken, illetve a felsőoktatásban való részvételének költségei kifejezetten magasak a magyar pénztárcához mérten. Még az akár több milliós szemeszterenkénti kiadások is kevesebbnek bizonyulnak azonban annál, mint a mennyit a nyugati egyetemeken elkérnének a külföldi hallgatóktól. Nem csak az oktatás, hanem a megélhetés terén is mindenképpen figyelmet érdemelnek a kiadások. A megélhetés hazánkban olcsóbb a külföldi hallgatók számára, mintha például Németország, Anglia, vagy Svájc mellett tennék le a voksot a tanulás érdekében.

Angol, amivel bárhol boldogulhatsz

S ha már a felsőoktatási intézményekről esett szó, akkor a nyelvtanulás kérdése mellett sem mehetünk el. A hazai hallgatóknak nem csak a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése fontos a diploma eléréséhez, hanem az is, hogy a későbbiekben is használható nyelvtudásra tegyenek szert. Míg az írásbeli nyelvvizsgákon a legtöbben a megfelelő minőségű és mennyiségű tanulás függvényében eredményesen szerepelnek, addig a szóbeli megmérettetés már nagyobb kihívás elé állítja az érintetteket. Manapság a nyelvtudást igazoló dokumentumot három nyelven adják ki, így a nyelvvizsga bizonyítvány fordítás nem igényel külön utánajárást.

Ennek oka a szóbeli kommunikáció hiánya a tanulás során. Míg a nyelviskolákban és a középfokú oktatási intézményekben egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szóbeli terület gyakorlására, így a tényleges nyelvhasználatra, addig a felsőfokú tanulmányok mellett ez gyakran nem történik meg. Ez különösen az olyan nehezebbnek bélyegzett nyelvek esetében van így, mint például a német. Tény azonban, hogy az angol töretlen népszerűségnek örvend, leginkább egyszerűségének és kiváló kihasználhatóságának apropóján. Ami viszont biztos, az az, hogy ma már minden valamirevaló álláshoz nélkülözhetetlen a nyelvtudás, ezért tanulni és tovább képezni magunkat sosincs késő.

E-Word Fordítóiroda
Budapest, Pasaréti út 122–124. B, 1026
(06 1) 200 7593