A bináris opció adózás szabályai bináris opció kereskedés esetén

Talán kevesen vannak vele tisztában, de a bináris opciók kereskedése is adóköteles tevékenységnek számít, hiszen a hozam után adót kell fizetni, mivel ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemnek minősül. Maga a brókercég MNB engedéllyel kell, hogy rendelkezzen, ha ez nincsen meg, akkor egészen más szabályok vonatkoznak rá. Fontos, hogy a pénzügyi szolgáltató székhelye az Európai Unión belül legyen megtalálható és a saját országában pénzügyi felügyelettel rendelkezzen

A bináris opciók adózása – Milyen járulékokat kell fizetni?

bináris opciók adózásaAhogyan azt már megszokhattuk, az előző évben elért hozamot kell a naptári évi SZJA bevallásban rögzíteni. Mivel legtöbbször magánszemélyek élnek a bináris opció által nyújtott lehetőséggel így a magánszemélyekre vonatkozó bevallási határidőt közöljük, ez pedig május 20. Eddig kell a bevallást benyújtani és az adót megfizetni. Általában EHO (Egészségügyi hozzájárulás) nem terheli az ilyen módon megszerzett jövedelmet, de 15% SZJA fizetési kötelezettség igen. Lehetőség van adókiegyenlítésre is, de nagyon fontos, hogy a brókercég minden esetben biztosítsa a tételes elszámolás lehetőségét. Ez azért fontos, mert itt a nyertes és a vesztes trédek is látszódnak és a bevallásban egyértelműen csak a nyertes trédek után kell az SZJA-t megfizetni.

A bináris opció adózás részletes bemutatása

Mint azt az előbb írtuk fontosak a tételes elszámolások, hiszen csak ezen fog látszani, hogy melyek a lezárt opciók. A lezárt opcióknál csak a nyereségesekkel kell foglalkoznunk, hiszen ez fogja képezni az adó alapját. Aktuális adóév mindig január 1-től december 31-ig tart. Szintén egy plusz információ, amit sokan nem vesznek figyelembe, hogy nem az a pénz számít, amelyet már átutaltak a számlánkra, hanem minden keletkezett nyereség, tehát az is, amelyet esetleg bent tartottunk. A 2016-os adóévben az SZJA bevallás 04-es lapjának a 172. sora vonatkozott erre a tételre. Nagy valószínűséggel senkinek sem kell azonban ezekkel a számolgatásokkal foglalkoznia, hiszen a felügyelettel rendelkező brókercégek minden évben megküldik február 15-ig az igazolásokat, amelyek az előző évi nyereségre vonatkoznak. Semmi más teendőnk nincsen, mint az igazolás alapján elkészíteni az adóbevallást, illetve abba az egy sorba feltüntetni a nyereséget és annak szja tartalmát.

Fontos az átváltási árfolyammal is foglalkoznibináris opció adózás deviza esetén

Mivel az ügylet eredménye valószínűleg nem forintban lesz nyilvántartva, így fontos az árfolyammal is kalkulálni. Akiknek a bináris opció kereskedési számlája eltérő devizanemű ott bizony át kell váltani forintra a nyereséget és az alapján kell az adót leróni.

Milyen módon tehetünk eleget adóbevallási kötelezettségünknek?

Háromféle módon is elérhető az adómegállapítás.

  • munkáltatói adómegállapítással: ezekben az esetekben mindig a munkáltató készíti el az adóbevallást, értelemszerűen a brókercégtől kapott igazolást be kell nyújtani a munkáltatóhoz, hogy bele tudja venni az éves adóbevallásba
  • önadózással a 16 SZJA elnevezésű nyomtatványon: itt az adózó készíti el az adóbevallást
  • bevallás tervezettel, ezt a NAV készíti el

bináris opció kereskedés Bináris opció kereskedés adókiegyenlítése

Minden magánszemély akkor jogosult az adókiegyenlítés igénybevételére, ha az adóévben és az azt megelőző évben is volt tőzsdei ügyletből származó bevétele. Itt tulajdonképpen a tőzsdei ügyletből származó veszteség adójával csökkenthetjük a nyereséget. Tehát ha az előző két évben veszteségünk volt a tőzsdei ügyletből, akkor annak az összegével lehet csökkenteni az adóévi nyereséget. Ilyenkor természetesen csak a különbözet után szükséges a 15% SZJA-t megfizetni.