Az önéletrajz tartalma – nem csak a tartalom, a nyelv is lényeges!

Álláskeresés során az első akadály, amit meg kell ugrani, nem más, mint az önéletrajz tartalma és elkészítése. A legjobb, ha mindig van a számítógépen olyan verzió, amit fel tudunk használni, esetleg kiegészíteni az aktualitások függvényében. De vajon milyen területekre érdemes a figyelmet helyezni annak érdekében, hogy valóban meghozza a kívánt hatást a dokumentum? A valóságnak megfelelő adatok megfelelő formában történő tálalása kiemelt jelentőséggel bír, de ma már arra is figyelni kell, hogy milyen nyelven kéri a hirdető cég az önéletrajz beadását.

önéletrajz tartalma

A HR-es szakembereknek rendszerint csak néhány percük van arra, hogy egy-egy önéletrajzot átnézzenek és kiválogassák azokat a jelentkezőket, akiket behívnak személyes meghallgatásra. Ugyan sok esetben többkörös szűrési rendszerben működik a felvétel, de ha már az önéletrajzzal elbukunk, akkor nem sok jóra számíthatunk a jövőben. Nincs ez másként akkor sem, ha idegen nyelven is kérik az önéletrajz beadását. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az önéletrajz tartalma a leggyakrabban kért angol vagy német nyelven is hűen tükrözze a valóságot. Célszerű akár fordítóiroda segítségét is kérni, hiszen ami magyarul egyértelmű, az korántsem biztos, hogy idegen nyelven is az. Komoly előny még a fordítóiroda szolgáltatásának igénybevétele mellett, hogy az önéletrajz fordítás gyorsan elkészül.  A legtöbben a korábban betöltött munkakörök elnevezésénél buknak el, de az oktatási intézmények neveinek fordítása is problémát jelenthet.

 

Az önéletrajz tartalma: személyes adatok és fénykép

A név és a születési dátum megadása alapvető, de többféle elérhetőséget is érdemes szerepeltetni. Nem fontos kiírni az utcát és a házszámot, a fővárosban például elég csak a kerületet megadni. A későbbiekben úgyis sor kerül az információ pontosítására. Hazánkban még mindig alapvető követelmény a fénykép szerepeltetése az önéletrajzban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy legyen szó akár hazai, akár külföldi munkavállalásról, a fényképpel ellátott önéletrajzok egyértelműen előnyt élveznek.

 

Munkatapasztalatok a jelenből kiindulva

A korábbi trendekkel szemben napjainkban a munkatapasztalatot mindig a jelenből a múlt felé haladva érdemes megadni. Első helyen a leginkább aktuális szerepeljen a cég és a betöltött pozíció megnevezésével. Fontos, hogy a napi szinten végzett feladatokat is soroljuk fel. Idegen nyelven ebben megéri fordítóiroda segítségét kérni, ugyanis ha magunk igyekeznénk a talán nem tökéletes nyelvtudás birtokában fordítani, akkor előfordulhat, hogy a HR-esek egészen egyszerűen meg sem fogják érteni, hogy milyen munkakörben tevékenykedtünk.

 

Tanulmányok és nyelvismeret

Szintén javasolt a múlt felé haladva feltüntetni a megpályázott munkakör szempontjából releváns képzéseket és az ott megszerzett titulust. Hasonló a helyzet a nyelvtudás tekintetében is, ám kizárólag az aktív tudást célszerű feltüntetni. A nyelvvizsga megszerzésének évével és az intézmény nevével is el kell látnia az önéletrajzot.

önéletrajz idegen nyelven

Amennyiben idegen nyelvű önéletrajzot kell küldeni, akkor a nyelvismeret birtokában is célszerű lehet fordítóirodára bízni a munkát, hiszen így garantáltan minden szakszerűen, a nyelvi követelményeknek megfelelően kerül majd feltüntetésre.

 

Fókuszban a helyesírás

Ugyan magától értetődőnek tűnhet, mégis gyakran találkoznak a HR-esek olyan önéletrajzokkal, amelyek helyesírási hibákat tartalmaznak. Ide tartoznak az elütések is, amik arról tanúskodnak, hogy a pályázó nem vette a fáradságot arra, hogy átolvassa az önéletrajzot. Nem csak erre utalnak a helyesírási hibák, hanem arra is, hogy a jelölt pontatlan, felületes, és valószínűleg munkájában is az. Jó ötlet lehet külső személyre bízni az önéletrajz tartalmának átnézését, hiszen lehet, könnyebben feltűnnek neki az esetleges hibák, mint annak, aki már órák óta dolgozik elkészítésén.

 

Figyelemfelhívás értékteremtő jelleggel

Nem ritka, hogy egy állásra több száz jelentkező pályázik. Ilyenkor korántsem mindegy, hogy sikerül-e az első rostán átjutni. Ha minden pályázó azonos kvalifikáltsággal és hasonló tapasztalatokkal rendelkezik, akkor a szakemberek rendszerint azt keresik, ki tud többet, mást, különlegesebb, jobban kihasználható tudást nyújtani. Egyre inkább trend az, hogy az önéletrajz tartalma személyre szabott, tehát egy adott álláshoz alkalmas legyen, felhívja a figyelmet a pályázó azon jellemzőire, melyek kifejezetten az adott munkakörben lehetnek hasznosak. Az áttekinthetőség mind a tartalomra, mind a formára vonatkozóan fontos követelmény, ami megkönnyítheti a munkáltató dolgát is.

Az NH Budapest egyik legjobb budapesti fordítóirodája, melyet jó szívvel tudunk ajánlani mi is:

NH Fordítóiroda Budapest

Budapest, Deák Ferenc u. 15, 1052

(06 1) 490 0260